Femke Pluim: topatlete, haar achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse atlete Femke Pluim werd op 10 mei 1994 geboren in Gouda. Pluim is Nederlandse recordhoudster in polsstokhoogspringen. Ze nam deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Jeugd

Pluim heeft niet altijd aan atletiek gedaan. Als jong meisje heeft ze eerst nog geturnd. In 2011 begon ze met atletiek en probeerde ze voor het eerst het polsstokhoogspringen. Pluim bleek talent te hebben voor deze discipline. Tijdens de Nederlandse indoorkampioenschappen in 2012 won ze al brons. In 2013 werd ze Nederlands kampioene bij de A-meisjes. Datzelfde jaar nam Pluim deel aan het Europese kampioenschap junioren en wist de tweede plaats te halen. Hiermee was ze in haar discipline tevens de eerste Nederlander die op een Europees kampioenschap junioren het podium haalde.

In 2014 mocht Pluim gaan deelnemen bij de senioren. Dat jaar nam ze gelijk deel aan de Nederlandse kampioenschappen. Na een sprong even hoog als die van kampioene Rianna Giliart verloor Pluim het met de barrage. In 2015 won Pluim het indoorkampioenschap en vestigde ze een nieuwe record van 4,47 meter. Op 6 juni sprong Pluim over 4,50 meter en plaatste zich hiermee voor de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Iets later, tijdens het buitenkampioenschap, verbeterde ze haar record naar 4,55 meter. Tijdens het Europese kampioenschap onder 23 werd Pluim gedeelde vierde. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 viel ze na de kwalificatie ronde, waarin ze 4,15 meter sprong, af. In 2017, 2018 en 2020 werd Pluim wederom Nederlands kampioene. Momenteel focust ze zich op de Olympische Spelen van 2021. Pluim is lid van de club AAV’36 en haar coaches zijn Ronald Vetter en Robbert-Jan Jansen.

Privéleven

Femke Pluim heeft een relatie met Tim van de Westelaken. Ze leerden elkaar kennen via atletiek. Pluim studeert bewegingstechnologie aan De Haagse Hogeschool en liep stage bij de research afdeling van de Sint Maartenskliniek.