Soraya de Visch: badminton kampioen, haar achtergrond en privéleven

by

Op 6 januari 1993 werd de Nederlandse badmintonster Soraya de Visch Eijbergen geboren in Papendrecht. Ze werd viermaal Nederlands kampioen; in 2015, 2016, 2019 en 2020. Tot 2018 maakte ze deel uit van de nationale selectie van Badminton Nederland.

Jeugd

In 2011 boekte De Visch  haar eerste internationale grote succes tijdens het Europees jeugdkampioenschap. Ze won Brons bij gemengddubbel met haar partner Jim Middelburg. Een jaar later won ze ook brons, ditmaal tijdens de Europese kampioenschappen Dames Teams in Amsterdam. In 2013 speelde ze samen met Alida Chen. Het duo won de Slovenian International en werd tweede tijdens de Hellas International en Hungarian International. In 2014 was De Visch de winnares van de Dutch International en won ze twee keer zilver; bij het Nederlands kampioenschap enkelspel en bij de Slovenia International. In 2015 werd De Visch Nederlands kampioene damesenkel. Daarnaast behaalde ze een tweede plaats tijdens de Orleans International damesenkel en tevens een tweede plaats tijdens de Dutch International damesenkel. Het jaar erna wist De Visch succesvol haar Nederlandse titel te verdedigen. Ze won tijdens de Irish Open 2017 zilver op de damesenkel. In 2018 moest De Visch haar Nederlandse titel afstaan en werd tweede. Het jaar erna wist ze het Nederlands kampioenschap wel te winnen. Ook behaalde ze brons tijdens de Europese Kampioenschappen Gemengde Teams. De Nederlands kampioene damesenkel in 2020 was wederom De Visch.

Zwitserland

Het vertrek van De Visch Eijbergen uit het Nederlands team in 2018 hing samen met haar verhuizing naar Zwitserland, waar ze woont in Bern. Over haar privéleven laat Soraya, die Indonesische roots heeft, zich weinig uit in interviews, behalve dan dat ze erg gesteld is op haar familie.