Michael van Gerwen: dartlegende, zijn achtergrond en privéleven

by

Darter Michael van Gerwen is geboren in Boxtel, Brabant op 25 april 1989. Van Gerwen is meervoudig wereldkampioen darten.

Jeugd

Door zijn grote succes is hij bekend onder vele bijnamen zoals Mighty Mike, De Groene Sloopkogel en de Michael Jordan of Darts. Hij begon zijn carrière op zijn dertiende in een café samen met een paar vrienden. Toen hij net zeventien jaar was, in 2006, deed hij mee aan de Topic International Darts League die dat jaar in Nijmegen werd gehouden. Hij wist dat toernooi te winnen door Martin Adems te verslaan in de finale. Een maand later won hij ook de Open Wales.

Prestaties

Een jaar later maakte Van Gerwen de overstap naar de PDC. Hier wist hij bij de Masters of Darts de darter Phil Taylor wist te verslaan en gooide hij zijn eerste negendarter op de televisie tegen Raymond van Barneveld. Inmiddels heeft hij al negen negendarters op zijn naam staan bij de PDC. Daarnaast heeft hij het wereldrecord hoogste gemiddelde op zijn naam staan met een gemiddelde score van 123.40. Dit was tijdens een wedstrijd tegen Michael Smith op 25 februari 2016 bij de Premier League Darts. Hij won die wedstrijd met 7-1. Zijn walk-on was voorheen met Shine On You Crazy Diamond van Prink Floyd, maar tegenwoordig komt hij op met Seven Nation Army van de White Stripes. Inmiddels is Van Gerwen al drievoudig wereldkampioen en heeft hij het wereldrecord ‘perfecte pijlen opeenvolgend’ op zijn naam staan (negentien). Dit gebeurde in de halve finale van het PD WK van 2013 tegen Wade.

Privéleven

In augustus 2014 trouwde Van Gerwen met de voormalige kapster Daphne Govers. Ze waren op dat moment al meer dan tien jaar samen als vriend en vriendin. Op 6 augustus 2017 werd Van Gerwen vader van een dochter genaamd Zoë. Drie jaar later op 1 april 2020 werd hij opnieuw vader, ditmaal van een zoon genaamd Mike. De geboorte van de kinderen was een intensief traject, wat ook zijn weerslag had op de dartprestaties van Van Gerwen, vertelde hij aan NUSport: ,,,,Het liep in de privésfeer niet altijd even lekker. Dat werkt dan ook niet mee. Het was lastig om de knop om te zetten gezien wat er speelde.”

Hun relatie is volgens beiden nog ijzersterk: ,,Het heeft niets met relatieproblemen te maken,” vertelt vriendin Daphne van Gerwen in hetzelfde interview. “Dat denken veel mensen, maar dat is absoluut niet het geval. Michael en ik zijn dolgelukkig met elkaar.”Op 26 april 2018 werd Van Gerwen geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn prestaties in de sport.