Raymond van Barneveld | hoge pieken en diepe dalen, zijn achtergrond en privéleven

by

Op 20 april 1967 werd de Nederlandse darter Raymond van Barneveld geboren in Den Haag. Van Barneveld werd vijf keer wereldkampioen en drie keer won hij de wereldtitel bij de WDF.

Carrière

Raymond van Barneveld staat ook wel bekend als Barney. Hij speelde zijn eerste professionele wedstrijd in 1985 en in 1991 deed hij voor de eerste keer mee aan het BDO wereldkampioenschap. Twee jaar later was Van Barneveld de eerste Nederlander die een wedstrijd won op een wereldkampioenschap. Hij won met 3-2 van Graham Miller. In 1995 haalde hij voor het eerst de finale van het wereldkampioenschap. Alleen Richie Burnett was tijdens de finale te sterk voor van Barneveld. In 1997 won hij zijn eerste WDF Wereld Cup door de Australische Peter Hinkley te verslaan met 4-2 in de finale.

In 1998 werd Van Barneveld wereldkampioen. Door zijn overwinning bereikte hij de eerste plaats in de wereldranglijst. In 2006 verliet hij de BDO en sloot zich aan bij de PDC, net als vele andere grote namen binnen de dartwereld. In dat zelfde jaar gooide hij zijn eerste negendarter op televisie tijdens de Premier League. Tijdens de UK Open wist Van Barneveld na een lange wedstrijd tegen Phil Taylor te winnen met 11-10. Sindsdien staat die wedstrijd bekend als de El Clasico van het darten. Door zijn grootste succes wist hij de Premier League naar Rotterdam te halen in 2017.

De fanschare van Van Barneveld wordt ook wel ‘Barny Army’ genoemd. Sinds 2021 probeert de Hagenaar, na eerst zijn afscheid al professioneel darter te hebben afgekondigd met een afscheidsevent, zijn rentree te maken op het hoogste niveau.

Privéleven

In 1999 werd Van Barneveld benoemd tot Ereburger van Den Haag door zijn prestaties met het Darten. In dat zelfde jaar werd hij tevens geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Drie jaar later, in februari van 2002, verscheen zijn eerste biografie. Later kwamen er meer boeken uit, zoals  Barney (2007), The eye of the Tiger (2009) en RaymondVan Barneveld: Game Over (2019). Sinds 1995 was Van Barneveld getrouwd met Sylvia. Samen hebben ze twee dochters, Daisy en Patty. Uit een eerder huwelijk had Sylvia al een zoon genaamd Mike. Inmiddels hebben zo ook al kleinkinderen, een klein zoon Mason Stephan een kleindochter Nikki Jazz. In 2019 besloot het stel uit elkaar te gaan. Tegenwoordig heeft Van Barneveld een relatie met vriendin Julia Evans.