Lois Abbingh: handbaltopper, haar achtergrond en privéleven

by

Op 13 augustus 1992 werd de Nederlandse handbalster Lois Abbingh geboren in Groningen. In 2019 werd Abbingh met het Nederlands handbalteam wereldkampioen. Sinds 2020 speelt ze bij de Deense club Odense Håndbold.

Jeugd

Als kind heeft Abbingh vele sporten gedaan, waaronder judo, tennis en voetbal. Maar handbal was toch haar grootste passie. De eerste club waar Abbingh ging spelen was V&S in Groningen, ze was toen vier jaar oud. Hier speelde ze tot 2006 en maakte toen de overstap naar E&O. Van 2008 tot 2010 volgde Abbingh het trainingsprogramma aan de HandbalAcademie. Na vier jaar voor E&O te hebben gespeeld stapte ze over naar het Duitse VfL Oldenburg. Haar debuut bij het Nederlands handbalteam maakte ze in 2010. In 2011 nam Abbingh nog wel met Jong Oranje deel aan het Europees kampioenschap tot 21. Ze werd met Jong Oranje tweede en was de topscorer van dat EK.

Carrière

In 2014 maakte Abbingh de overstap naar de Roemeense club HCM Baia Mare. Na twee jaar verliet ze de club voor het Franse Issy Paris. In 2018 sloot ze zich aan bij de Russische club Rostov-Don, waarmee ze in onder andere de Champions League uitkwam. In het seizoen 2020/21 verliet ze de Russische club, vanwege de afstand en fysiek zware competities in Rusland. Ze speelt nu voor de Deense Odense Håndbold. Hier spelen tevens Tess Wester en Nycke Groot van het Nederlands handbalteam.

Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen

Tot nu toe heeft Abbingh aan vijf wereldkampioenschappen deelgenomen, in 2011,2013,2015,2017 en 2019. In 2015 bereikte Nederland de finale en in 2017 wonnen ze de bronzen medaille. Het WK in 2019 wist Nederland te winnen en was Abbingh topscorer van het toernooi. In 2016 wist Abbingh zich met het Nederlands handbalteam te plaatsen voor de Olympische Spelen, waar ze uiteindelijk vierde werden. Abbingh heeft verder nog vele onderscheidingen in ontvangst mogen neem, zoals onder andere Talent van het jaar Eredivisie:2009/10, Talent van het jaar van het Nederlands Handbal Verbond en Meest waardevolle speelster van de Russische Super League:2018/19.

Privéleven

De passie voor handbal binnen de familie van Abbingh is groot. Haar vader, twee tantes en haar opa delen de liefde voor deze sport. Abbingh heeft een relatie met Joost Lieder. Joost Lieder is een broer van profvoetballer Mart Lieder, die een relatie heeft met handbalster Tess Wester en eerder Estavana Polman. Net als Mart is ook Joost Lieder actief in het voetbal. Hij werkte ten tijden van hun verblijf in Rostov als voetbaltrainer: ,,Hij heeft de stoute schoenen aangetrokken en is naar die club toegestapt. Het ging niet gemakkelijk, zo moest hij eerst op een toeristenvisum werken. Maar alles is nu goed geregeld”, vertelde Lois over het werk van haar vriend Joost aan het Dagblad van het Noorden.

Abbingh heeft een eigen website waarop ze blogs schrijft.