Tess Wester: Leeuw in het handbaldoel, haar achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse handbalster Tess Wester werd op 19 mei 1993 geboren in Heerhugowaard. Sinds 2012 is Wester keepster van het Nederlands handbalteam. In 2019 werd ze met Oranje wereldkampioen.

Clubs

In 1997 begon Wester met handbal bij de club Hugo Girls in Heerhugowaard. Hier speelde ze tot 2007 en ging daarna een jaar spelen bij VSV. Van 2008 tot 2011 volgde Wester het fulltimetrainingsprogramma voor handbaltalenten van de HandbalAcademie. In 2011 maakte ze de overstap naar het Duitse VfL Oldenburg om in de Handball-Bundesliga te spelen. Na vier jaar verliet ze de club voor SG BBM Bietigheim. In 2018 stapte ze over naar haar huidige club Odense Håndbold in Denemarken.

Nederlands handbalteam

Op haar dertiende werd Wester al geselecteerd voor Jong Oranje en volgde twee jaar later het trainingsprogramma aan de HandbalAcademie. In 2012 maakte ze haar debuut bij het Nederlands Handbalteam. Haar eerste wereldkampioenschap speelde Wester in 2013. Tijdens het WK in 2015 bereikte het Nederlandse team de finale. Tijdens het Europees kampioenschap in 2016 wist het team ook de finale te bereiken. Dit jaar wist het Nederlands handbalteam zich ook voor het eerst te plaatsen voor de Olympische Spelen. Wester werd, met het Nederlandse team, vierde tijdens de Olympische Spelen. Op het WK van 2017 won het Nederlandse team de bronzen medaille. Het EK in 2018 werd ook afgesloten met een bronzen medaille. In 2019 won Oranje de finale van Spanje en kroonde zich hiermee wereldkampioen. Tijdens dit WK werd Wester benoemd tot beste keepster van het toernooi. Ze werd sindsdien ook een bekende sporter bij het grote publiek.

Privéleven

Tess Wester heeft sinds 2017 een relatie met Mart Lieder, een profvoetballer die zijn vriendin besloot te volgen en voetbalt in Denemarken. In 2019 vroeg Lieder zijn vriendin Tess haar ten huwelijk. Voor Lieder had Wester een lange relatie met Bobby Schagen, die ook aan handbal doet. Lieder op zijn beurt was eerder de vriend van handbalster Estavana Polman. Bijnamen waar Wester ook wel onder bekend staat zijn “Pittbull” en “De kat van Heerhugowaard”.