Jeroen Dubbeldam: goudens springruiter, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse springruiter Jeroen Dubbeldam werd op 15 april 1973 geboren in Zwolle. Dubbeldam is de enige Nederlandse springruiter die een olympische titel heeft gewonnen.   

Carrière

Zijn eerste prijs won Dubbeldam in 1994. Hij won de Europese kampioenschap bij de Young Riders. In 2000 brak Dubbeldam internationaal door met zijn overwinning tijdens de Olympische Spelen in 2000. Dubbeldam was de eerste Nederlander die de olympische titel op het individuele springconcours won. In 2001 won hij de Grote Prijs van Aken. In 2006 werd Dubbeldam met het Nederlandse team wereldkampioen. In 2010 won hij de Grote Prijs van Calgary. Vier jaar later werd hij niet alleen eerste met het Nederlandse team, maar ook individueel tijdens de Wereldruiterspelen. Dubbeldam was wederom de eerste Nederlander die deze individuele wereldtitel op zijn naam mocht zetten.

In 2015 nam Dubbeldam deel aan het Europees Kampioenschap in Aken. Hier won hij zijn eerste individuele Europese titel. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro was Dubbeldam de vlagdrager tijdens de openingsceremonie. Met zowel het team als individueel werd hij zevende. In 2017 won hij met het team zilver tijdens de FEI Nations Cup in Rome. Dubbeldam won met het team de FEI Nations Cup in Praag in 2020.

Privéleven

Jeroen Dubbeldam woont samen met zijn vrouw Monique Holtkamp en drie kinderen in Weerselo. Hij heeft twee zoons genaamd Rick en Chris en een dochter met de naam Nina, die ook haar eerste stapjes in de paardensport heeft gezet en wellicht ooit in de voetsporen van haar vader treedt. In Weerselo heeft hij tevens zijn eigen wedstrijdstal met de naam De Sjiem.