Frédérique Matla: tophockeyster, haar achtergrond en privéleven

by

Op 28 december 1996 werd de Nederlandse hockeyster Frédérique Matla geboren in Huizen. Matla werd met het Nederlands vrouwenhockeyteam wereldkampioen in 2018 en twee keer Europees kampioen. Momenteel speelt Matla bij de hockeyclub Den Bosch.

Jeugd

Matla begon met hockey toen ze zeven jaar oud was, ze begon bij de club in Valkenswaard. Op haar veertiende stapte ze over naar Den Bosch, waar tevens haar moeder speelde. Matla was vaak te vinden bij de wedstrijden van haar moeder. De rest van haar vrije tijd vulde ze zoveel mogelijk in met hockeyen. Voorafgaande aan haar debuut bij het Nederlands vrouwenhockyeteam heeft Matla alle nationale jeugdelftallen doorlopen.

Carrière

Het grote internationale succes van deze aanvalster begon op het wereldkampioenschap voor junioren in 2016, waar ze met haar team zilver won. Matla werd tevens benoemd tot topscorer van het kampioenschap. In 2017 mocht ze zich aansluiten bij het nationale team. Twee maanden na haar debuut won Matla met haar team goud op het Europees Kampioenschap in Amstelveen. Ook tijdens de Hockey World League in Auckland wonnen ze goud. Het jaar erna werd het Nederlands vrouwenhockeyteam wereldkampioen.

In 2019 won Nederland opnieuw het Europees kampioenschap. Ook won het team goud tijdens de Pro League hockey vrouwen en werd Malta uitgeroepen tot beste speelster van de FIH Pro League. Ze werd dit jaar tevens benoemd tot de beste speelster in de Hoofdklasse en werd twee keer genomineerd; voor FIH Player of the Year en Rising Talent of the Year.

Persoonlijk

Matla is ambassadeur van de stichting Spieren voor Spieren, voor kinderen met een spierziekte. Matla heeft twee broers. Over haar verdere privéleven is weinig bekend.