Jip Jansen: sleeppushspecialist, zijn achtergrond en privéleven

by

Op 14 oktober 1997 werd de Nederlands hockeyer Jip Abel Willem Janssen geboren. In 2017 maakt Janssen zijn debuut in het Nederlands hockeyteam. Janssen speelt bij de club SV Kampong.

Carrière

Eerst heeft Janssen bij HC Naarden gespeeld. Hierna maakte hij de overstap naar SV Kampong. Met SV Kampong werd hij is 2017 en 2018 Nederlands kampioen. In 2017 maakt Janssen tevens zijn debuut bij het Nederlands hockeyteam. Hij speelt hier als vleugelverdediger met rugnummer 27. Hij mocht in 2019 met Oranje deelnemen aan de Europese kampioenschappen in Antwerpen, waar ze brons wonnen. Ook tijdens de FIH Pro League won Janssen met het Nederlands hockeyteam brons. Janssen heeft in totaal 35 interlands en zeventien doelpunten op zijn naam staan. Hij staat bekend om zijn krachtige sleeppushes.

Corona-affaire

Jip Janssen kwam landelijk in het nieuws door een veelbesproken corona-incident. ,,Op maandag liet de verdediger zich voor de eerste keer testen, nadat in zijn studentenhuis in Utrecht medebewoners coronaklachten hadden. De eerste test van Janssen was op maandag, op dinsdag hoorde hij dat hij negatief was, waardoor hij gewoon kon trainen bij Kampong. Toen bij een van zijn medebewoners later in de week daadwerkelijk corona werd vastgesteld, nam Janssen contact op met de GGD. Die oordeelde, zo stelt Kampong, dat Janssen niet in quarantaine hoefde, omdat de GGD het studentenhuis als een appartement ziet en hij afstand had gehouden tot de andere studenten”, schreef Hockey.nl over het voorval.

,,Toch vertrouwde Janssen het niet en besloot zich, nadat hij op donderdag last van hoofdpijn kreeg, uit eigen beweging opnieuw te laten testen. De test werd vrijdag op eigen kosten bij een commercieel bedrijf afgenomen. Janssen rekende op een negatieve uitslag voor het duel tegen Tilburg. Wel reed hij voor de zekerheid alleen in zijn auto naar Tilburg, maar ook aangekomen in de Brabantse stad was er nog geen uitslag. Niettemin stelde coach Roelant Oltmans zijn cornerspecialist op.” In de rust kreeg hij alsnog de uitslag: positief, waarop hij direct het sportpark verliet. Over de commotie die Janssen over zioh heen kreeg, zei hij later: ,,Ik werd de grond in gepraat, daar heb ik het heel zwaar mee gehad. Daarom ben ik ook al snel gestopt met lezen en heb ik mijn focus op het hockey gehouden.”

Privéleven

Janssen heeft business analytics gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij woont in Utrecht en heeft een goede band met zus Donna, met wie hij veel onderneemt zo is te zien op zijn Instagram-account.