Marhinde Verkerk: topjudoka, haar achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse judoka Marhinde Verkerk werd op 21 november 1985 geboren in Rotterdam. Verkerk werd in 2009 wereldkampioene in de klasse tot 78 kilogram. In 2015 werd ze Europees kampioene in dezelfde klasse.

Carrière

Verkerk begon toen ze acht jaar oud was met judo. In 2004 werd ze al uitgeroepen tot sporttalent van Rotterdam. Verkerk werd Europees kampioene onder 23 jaar in 2006. In 2007 mocht Verkerk voor het eerst de Nederlandse titel op haar naam schrijven in de klasse tot 78 kilogram. Het jaar erna wist ze haar titel succesvol te verdedigen. Daarnaast won ze nog twee bronzen medailles; tijdens de World Cup Rotterdam en de Worldcup Boedapest. In het jaar dat volgde kroonde Verkerk zich wereldkampioene en werd door de NOC*NSF genomineerd voor Sportvrouw van jaar 2009.

De wereldkampioenschappen Dames Teams in 2010 leverden Verkerk opnieuw een wereldtitel op. Ook won ze opnieuw goud tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Tijdens de Europese kampioenschappen dat jaar wist ze een zilveren plak te veroveren. Tijdens de wereldkampioenschappen 2011 viel Verkerk niet in de prijzen en eindigde op een vijfde plaats. In 2012 nam ze deel aan de Olympische Spelen in Londen waar ze uiteindelijk vijfde werd. Het jaar erna won Verkerk brons tijdens de Europese kampioenschappen en zilver tijdens de wereldkampioenschappen. In 2014 wist ze een plek te stijgen tijdens de Europese kampioenschappen en ging met zilver naar huis. Verkerk veroverde de Europese titel met haar overwinning in de klasse tot 78 kilogram in 2015.

Privéleven

Verkerk is een trotse Rotterdamse. Naast haar topsportcarrière is ze tevens getalenteerd interieur architect en grafisch ontwerper. Of ze een relatie heeft, is niet bekend.