Noël van ’t End: topjudoka, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse judoka Noël van ’t End werd op 15 juni 1991 geboren in Houten. In 2019 won hij het wereldkampioenschap judo in de klasse tot 90 kilogram. De trainer van Van ’t End is Jean-Paul Bell.

Carrière

Van ’t End veroverde zijn eerste grote titel in 2013 toen hij Nederlands kampioen in zijn klasse werd. Zijn eerste grote internationale succes boekte hij in 2015. Hij won toen de Grand Prix Samsun. Daarna werd hij nog tweede tijdens de Grand Slam Baku & Abu Dhabi en derde tijdens de World Masters. In 2016 vertegenwoordigde Van ’t End Nederland tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hier werd hij helaas in de tweede ronde al verslagen door Lkhagvasürengiin Otgonbaatar.

In 2019 werd Van ’t End wereldkampioen judo tot 90 kilogram. Ook won hij dat jaar het grandslamtoernooi in Jekaterinenburg. Begin 2020 won Van ’t End goud tijdens de Doha Masters. Hiermee verzekerde hij zich voor een ticket naar de Olympische Spelen in Tokio.

Persoonlijk

Noël van ’t End had in het verleden een relatie met Clarisse Agbegnenou, een Franse judoka. Hoewel ze voornemens waren te gaan trouwen en Van ’t End zich zelfs wilde laten naturaliseren tot Fransman, strandde hun relatie. Hij belandde zowel sportief als persoonlijk in een dal, maar met behulp van een psycholoog krabbelde hij op.