Laurens Leeuwenhoek: topkorfballer, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse korfballer Laurens Leeuwenhoek werd op 7 december 1990 geboren in Papendrecht. In 2019 scoorde hij zijn duizendste doelpunt. Leeuwenhoek speelt bij Papendrechtse Korfbal Club (PKC).

Jeugd

Leeuwenhoek begon met korfballen toen hij vijf jaar oud was. Hij ging bij PKC spelen en doorliep alle jeugdteams. Toen Leeuwenhoek zeventien was maakte hij zijn debuut bij PKC en speelde dat seizoen vijf wedstrijden. Het seizoen erna werd hij een van de vaste basisspelers. Leeuwenhoek plaatste zich voor de play-offs door met PKC vierde te worden in de competitie. In seizoen 2010-2011 had Leeuwenhoek 79 doelpunten op zijn naam staan en was daarmee tweede topscorer van PKC. Ook dit seizoen nam hij met zijn team deel aan de play-offs. PKC werd voor het eerst in vier jaar tijd weer de finale te bereiken. Vanaf 2011 maakt Leeuwenhoek deel uit van het Nederlands korfbalteam.

Loopbaan

In het seizoen van 2011-2012 verloor Leeuwenhoek met PKC met maar één punt verschil de zaalfinale. Het seizoen erna won hij met PKC wel en werden ze ook eerste in de competitie. Dit seizoen stonden er 122 punten op de naam van Leeuwenhoek, wat hem topscorer van PKC maakte. Het seizoen erna mocht PKC, omdat ze zaalkampioen waren, deelnemen aan de Europacup. Leeuwenhoek won met PKC de finale en kroonde zich daarmee Europees kampioen. In het seizoen 2014-2015 werd PKC eerste in de competitie en Korfbal League Kampioen in de zaal. Daarnaast won Leeuwenhoek met het Nederlands korfbalteam het wereldkampioenschap 2015.

Het seizoen erna volgde de Europacup in Boedapest, waar Leeuwenhoek de veldfinale won. Het nieuwe seizoen begon met een nieuwe coach; Detlef Elewaut. PKC wist in 2017-2018 de veldfinale te winnen van Fortuna. Opnieuw werd er gewisseld van coach, ditmaal voor Daniël Hulzebosch. In 2019 won Leeuwenhoek met het Nederlands korfbalteam het WK en werd hij uitgeroepen tot Beste Korfballer van het Jaar.

Privéleven

De oud korfbal-international Hans Leeuwenhoek is de oom van Leeuwenhoek. Laurens Leeuwenhoek heeft een relatie met Suzanne Sijstermans waarmee hij in 2019 een zoon kreeg. Sijstermans speelde voor de zwangerschap ook korfbal. Leeuwenhoek is, naast zijn carrière in korfbal, werkzaam als fysiotherapeut.