Harrie Smolders: top springruiter, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse ruiter Harrie Smolders werd op 10 mei 1980 geboren. In 2017 werd hij tweede op het Europees kampioenschap. In 2018 stond Smolders eerste op de wereldranglijst van de FEI.

Jeugd

Smolders groeide op in Lage-Mierde in Brabant. Op zijn achtste begon hij met ponyrijden. Naast het ponyrijden heeft Smolders tot zijn zestiende fanatiek gevoetbald. Toen hij achttien jaar was behaalde hij zijn havo diploma en verhuisde naar Meppel. Vervolgens reed hij vier jaar bij de stal van Johan Heins, oud Europees kampioen. Smolders nam in deze tijd deel aan het Europees kampioenschap Young Riders in 2000 en 2001. In 2001 won hij met het Nederlandse team zilver. Na vier jaar stapte Smolders over naar de stal van Axel Verlooy in België.

Successen

Smolders werd in 2013 opgenomen in het Rabobank Talenteam en wist zijn eerste Grote Prijs te winnen in Cervia. Het succes van Smolders nam vanaf dit moment alleen nog maar toe. Hij won onder andere de Grote Prijzen van Moorsele, Royan en Vilamoura. Met het Nederlandse team won hij tevens de Samsung Super League Finale. In 2015 nam Smolders met het Nederlandse team deel aan de Nations Cup en wist deze met het team te winnen. Ook de Nations Cup in 2016 werd gewonnen.

Dit jaar nam Smolders met het Nederlandse team deel aan de Olympische Spelen waar ze vierde werden. In 2017 werd hij tweede op het Europees Kampioenschap en de Global Champions Tour. In april 2018 klom Smolders op tot de eerste plaats op de wereldranglijst van de FEI en wist hij deze plaats tot en met december vast te houden. Door zijn successen werd hij verkozen tot Ruiter van het jaar 2018.

Privéleven

Harrie Smolders heeft een vriendin genaamd Inge Dickens, die hij al kent vanaf de middelbare school. Met zijn vrouw heeft hij twee zoons; Siep en Pim. ,,Hij vindt het super als ik kom kijken op concours en dat doe ik dan ook geregeld, maar voor mij blijft een paard echt gewoon een paard…”, vertelde ze in een interview met Hoefslag. ,,Paardensport beheerst als vanzelfsprekend ons leven. Dat kan ook niet anders, want paarden zijn levende wezens en die vergen altijd aandacht. Een koersfiets, voetbalschoenen of een tennisracket kan je zonder enige verdere aandacht weg zetten, maar een paard vraagt een constante bezorgdheid; van wie dan ook. Toen ik Harrie leerde kennen, was de paardensport een totaal onbekende wereld voor mij. En toen ik daar instapte, viel het mij op dat iedereen in die paardenwereld maar met één ding bezig was: paarden. Ik probeerde toen al eens gesprekken aan te knopen met invalshoeken buiten de paardensport, maar die werden binnen de kortste keren afgebroken omdat men het alleen over de paardensport wilde hebben. Maar stilaan ben ik er dan met Harrie ingegroeid en nu voel ik mij er helemaal thuis”, voegde zijn vriendin er in Het Laatste Nieuws aan toe. Sinds wanneer het koppel een relatie heeft, is niet bekend.

Het gezin woont in Lage-Mierde. In Lage-Mierde heeft Smolders tevens zijn eigen stal.