Marc Houtzager: succesvol springruiter, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse springruiter Marc Houtzager werd op 9 januari 1971 geboren in Hoogeveen. Met het Nederlandse team won hij tijdens de Olympische Spelen in 2012 zilver.

Jeugd

Op tienjarige leeftijd begon Houtzager met ponyrijden. Toen hij zestien was ging hij paardrijden en werken bij de paardenhandelaar Jan Broek bij hem in de buurt. Daarna volgden twee jaar werk bij Roelof Bril, een jaar bij Johan Heins en een jaar bij Willy van der Ham. In 2002 won Houtzager De Grote Prijs van Dublin met zijn hengst HBC Jacomar. Ook in 2006 won hij grote prijzen met zijn Opium VS, zoals onder andere De Grote Prijs van München-Riem en Donaueschingen.

Carrière

In 2008 mocht Houtzager met het Nederlandse team deelnemen aan de Olympische Spelen. Hier werd het team vierde en werd hij individueel zevende, de beste Nederlandse ruiter. Ook tijdens het Europese kampioenschap in 2009 werd Houtzager met het Nederlandse team vierde. De Olympische Spelen van 2012 in Londen brachten Houtzager een zilveren medaille voor het team op. Individueel eindigde hij op de negende plaats. Datzelfde jaar won Houtzager nog de Grote Prijs van Hardelot, ’s Hertogenbosch, Rotterdam en Parijs. Ook wist hij de wereldbekerwedstrijd in London op zijn naam te schrijven. In 2017 won Houtzager het Nederlands kampioenschap.

Privéleven

Houtzager heeft zijn eigen stallen sinds 1997 in Rouveen, waar hij samen met zijn vrouw traint. In 2012 werd een nieuw stallencomplex geopend. Houtzager is sinds 2014 getrouwd met Julia Kayser, met wie hij in 1999 een relatie kreeg. Ze trouwden in Oostenrijk. Kayser is geboren in München en is ook een springruiter. Het stel heeft samen twee dochters. Hun gezinsleven staat logischerwijs grotendeels in het teken van de paardensport, zo vertelde Julia in het verleden aan RTV Oost: ,,Marc en ik zijn natuurlijk wel heel erg vaak samen op concours. De kinderen weten ook eigenlijk niet beter, dit is ons werk. Thuis wonen wij ook bij de stal, dus ons leven staat in het teken van de paarden”.