Koen Verweij: zijn successen, zijn achtergrond en zijn privéleven

by

Koen Verweij is een Nederlandse langebaanschaatsen, inline-skater en marathonschaatser. Verweij had zijn meest succesvolle jaar in 2014. Hij won toen een zilveren olympische medaille op de 1500 meter. Daarnaast won hij ook goud op de ploegenachtervolging en hij werd wereldkampioen allround.

Start bij Jong Oranje

Koen Verweij werd geboren in Alkmaar in 1990. Hij startte met schaatsen op 18-jarige leeftijd bij Jong Oranje in 2008. Hij reed zijn eerste 10 kilometer tijdens het NK Allround in Groningen, hij werd hier vijfde.

Schaatsen bij TVM en Team Hart

In 2009 maakte Verweij de overstap naar TVM. Hij werd vierde bij de NK Afstanden op de 5000 meter, daarnaast won hij ook de wereldbekerwedstrijd op de ploegenachtervolging. In 2010 besloot Koen over te stappen naar Team Hart. Hij had een erg goed seizoen en eindigde onder andere als 4e op het WK Allround in Calgary.

Succesvol jaar in 2014

In de jaren erna ging Koen Verweij weer verder met TVM. Hij werd Nederlands kampioen op de 1500 meter in 2014 en hij werd tweede op de Olympische spelen op de 1500 meter. Hij werd dat jaar ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op de Olympische Spelen.

Team Corendon

In 2014 schaatste hij bij Team Corendon en daarna sloot hij zich aan bij de ploeg van Ireen Wüst. Vervolgens nam Koen Verweij een tussenjaar. In 2017 besloot Verweij te gaan werken met de Russische selectie onder leiding van Kosta Poltavets om zich voor te bereiden op het Olympisch seizoen. Hij behaalde een nationaal record tijdens de wereldbekerwedstrijd in Calgary. In 2018 nam Koen wederom een sabbatical.

Privéleven

Koen Verweij is al een aantal jaar gelukkig met zijn vriendin Jutta Leerdam. Jutta Leerdam is eveneens een Nederlandse langebaanschaatser. Samen met haar vriend Koen richtte zij in 2020 haar eigen schaatsploeg op, genaamd Team Worldstream. Het team wordt gecoacht door Kosta Poltavets. Samen bereiden ze zich voor de volgende Olympische Spelen.