Britt Eerland: toptafeltennisster, haar achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse tafeltennisster Adriana Leenderina Brigitte (Britt) Eerland werd op 22 februari 1994 geboren in Schiedam. In 2010 werd ze Europees kampioene tot achttien jaar. Daarnaast is Eerland de jongste dame ooit in de Eredivisie Dames.

Jeugd en clubs

Eerland begon met tafeltennis toen ze acht jaar oud was. Op haar twaalfde maakte ze al haar debuut in de Nederlandse Eredivisie. Hiermee was ze de jongste speelster in de Nederlandse Eredivisie ooit. Eerland heeft door de jaren heen bij verschillende clubs gespeeld. In 2008 begon ze bij TTV Schiedam waar ze vijf jaar speelde. Daarna stapte ze over naar de Duitse club TTG Bingen, waar ze tot 2015 speelde. Het jaar erna sloot ze zich aan bij het Franse Etival. Van 2016 tot 2018 speelde bij de Franse club Saint Quentin. Ze verruilde de Franse club voor de Duitse club TuS Bad Driburg.

Internationaal succes

In 2010 won Eerland het Europees kampioenschap tot achttien jaar in Istanboel. Een enorm succes ondanks de blessure die ze kort voor het kampioenschap had. Ze was daarmee de eerste Nederlandse tafeltennisster die Europees jeugdkampioene werd sinds 1977. Datzelfde jaar nam Eerland deel aan het Poolse Open. Tijdens het Europees jeugdkampioenschap van het jaar erna won ze brons.

In mei 2011 wist Eerland zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Dat jaar sleepte ze ook een bronzen medaille in de wacht in het dubbelspel tijdens het Europese kampioenschap. In 2016 nam Eerland deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ook won ze dat jaar Masters 2016. In 2017 won ze een bronzen medaille tijdens het Europees kampioenschap Teams.

Nederlandse titels

Haar eerste Nederlandse titel won Eerland in 2015. Ze won het dubbelspeltoernooi met haar partner Kim Vermaas. Een jaar later won voor het eerst Eerland de Nederlandse titel in het enkel spel. Eerland werd in totaal zeven keer Nederlands jeugdkampioene.