Kiki Bertens: Neerlands tennistrots, haar achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Bertens is de beste Nederlandse tennisspeelster ooit. Ze staat op de vierde plek op de WTA-wereldranglijst.

Vroege carrière jeugd

Bertens begon met tennissen toen ze zes jaar was. Daarnaast heeft ze ook aan handbal gedaan, maar besloot op haar twaalfde alleen met tennis verder te gaan. Toen ze de havo had afgerond stortte Bertens zich volledig op tennis. Ze maakte deel uit van het Fed Cup-team van 2011 tot 2017. In 2006 speelde Bertens haar eerste ITF-Toernooi. Ze nam door de jaren heen aan steeds meer ITF-toernooien deel en won er twee in 2009.

Haar eerste WTA-toernooi speelde Bertens in 2011. In 2012 behaalde ze haar eerste WTA-toernooizege in Fez, Marokko. In 2013 bereikte Bertens plek 50 on de WTA-wereldranglijst en kwam ze alle keren in de hoofdtabel van de vier Grand Slams. In 2014 won ze met partner Johanna Larsson het ITF-toernooi in Cagnes-dur-Mer. In 2015 zakte ze iets terug op de wereldranglijst, naar plaats 110.

2016 tot en met 2018

In mei 2016 won Bertens haar tweede WTA-toernooi. Ze bereikte dit jaar ook de halve finale van Roland Garros en plaatste zich hiermee voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voor haar prestaties werd ze benoemd tot WTA Doorbraak van de maand mei. Op Wimbledon behaalde Bertens een tweede-ronde-zege. Op het WTA-toernooi van Gstaad wist ze de finale te bereiken en kwam daarmee op plek 21 op de wereldranglijst. Haar deelname aan de Olympische Spelen 2016 kwam vroegtijdig ten einde, ze verloor tijdens de eerste ronde. Het jaar 2017 bracht de derde WTA-titel dubbelspel voor Bertens en Larsson. Op het WTA-toernooi van Hobart bereikte Bertens de kwartfinale. Met Demi Schuurs won ze in 2018 dubbelspel op het toernooi van Brisbane en behaalde daarmee haar eerste titel op het Premier-niveau. De overwinning leidde tot een zestiende plaats op de wereldranglijst dubbelspel. Dit jaar won ze voor het eerst een WTA-Premiertitel tijdens het Premier-toernooi van Charleston. Bertens bereikte de finale op het Premier Mandatory-toernooi van Madrid en steeg naar plaats vijftien op de wereldranglijst. Op Wimbledon kwam ze tot de kwartfinales.

Breuk met Raemon Sluiter

In mei 2019 schreef Bertens het Premier Mandatory-toernooi van Madrid op haar naam. Ze was hiermee de eerste tennisster ooit die geen enkele set verloor tijdens het toernooi. Deze prestatie bracht haar op de vierde plaats op de wereldranglijst, de hoogste ranking ooit van Nederlandse tennissters. Ook won ze de WTA-titel in Sint Petersburg. Roland Garros moest Bertens vroegtijdig opgeven door ziekte. Het jaar erna won Bertens opnieuw het WTA-toernooi in Sint Petersburg. Ze bereikte in Brisbane de kwartfinale. In 2019 brak ze ook met haar coach Raemon Sluiter, die haar vier jaar lang begeleidde. ,,,Ik ben gegroeid als speelster en als persoon en had dit niet zonder hem kunnen bereiken. Maar ik denk dat dit de beste keus is om het maximale eruit te halen.”

In oktober 2020 onderging Bertens een operatie aan haar achillespees. Na een lange revalidatie komt ze weer in actie tijdens het WTA-toernooi in Doha in maart 2021.

Privéleven

Bertens is sinds november 2019 getrouwd met Remko de Rijke, haar fysiotherapeut. Ze werd een jaar eerder op Bali ten huwelijk gevraagd en hadden al geruime tijd een relatie. Haar vriend Remko vertelde de NOS dat hij als fysio haar anders benaderd dan als partner: ,,Over het algemeen hebben we de juiste balans gevonden.”