Lotte van Leeuwen: model en voormalig tennisster, haar achtergrond en privéleven

by

Voormalig tennisster Lotte van Leeuwen werd geboren op 21 mei 1997 in Zeist. Van Leeuwen is tevens bekend van haar deelname aan Love Island 2019.

Tennis

Van Leeuwen begon met tennissen toen ze acht jaar oud was. Na de havo op de middelbare school te hebben afgerond heeft ze haar propedeuse aan de Johan Cruijf Academie gehaald. Daarna ging haar volle tijd en aandacht naar het tennissen. Uiteindelijk kwam Van Leeuwen op de veertiende plaats op de Nederlandse tennisranglijst, haar hoogste ranking ooit. Ze mocht dit jaar ook deelnemen aan het Nederlands kampioenschap, maar moest deze aan zich voorbij laten gaan door een blessure. Na een buikspierscheuring kreeg Van Leeuwen een chronische peesontsteking in haar enkel. In 2017 besloot ze daarom haar topsportcarrière te beëindigen. Van Leeuwen werkte daarna als sportmodel, hostess en bij een kinderdagverblijf.

Media

In 2017, toen ze twintig jaar was, nam Van Leeuwen deel aan een verkiezing om een van de vaste “koffermeisjes” van het televisieprogramma Miljoenenjacht te worden. Helaas werd ze dit niet. Via Instagram werd Van Leeuwen benaderd om mee te doen aan de Nederlands/Vlaamse versie van het programma Love Island. Na haar deelname nam de bekendheid van Van Leeuwen een vlucht op Instagram en ging ze van 6000 naar meer dan 100.000 volgers. Later namen zij en haar moeder nog deel het programma Steenrijk, Straatarm. Van Leeuwen heeft een eigen YouTube-kanaal met onder andere vlogs. Ze heeft hier ruim 18.000 abonnees. Ze is daarnaast verbonden aan Body & Fit athlete en ambassadeur van lingeriemerk Hunkemoller.

Privéleven

Van Leeuwen kampte na het vroegtijdig beëindigen van haar topsportcarrière met een depressie. ,,Ik belandde in een depressie. Als je aan topsport doet en je kunt niet sporten, dan heb je niks”, vertelt ze in een interview met Metro. “Ik zat alleen maar thuis, wilde mijn kamer niet meer uit en had nergens zin in. Mijn ouders, mijn vrienden… iedereen vond het verschrikkelijk om mij zo te zien. Ik was zó verdrietig en boos tegelijk.” Ze besloot met een psycholoog te gaan praten. “Zij leerde mij weer te voelen; dat was ik kwijt. Ik moest méér in mijn leven hebben dan topsport.”

Na hulp van een psycholoog wist ze haar leven weer op te pakken. Van Leeuwen heeft een relatie gehad met haar jeugdliefde Rick Tania. Deze relatie werd in november 2020 door Rick Tania beëindigd. Ze bespreekt haar breuk uitgebreid in een van haar YouTube video’s: ,,Ik val maar gelijk met de deur in huis: Rick en ik zijn uit elkaar. We hebben een punt achter onze relatie gezet. (..) Ik was best wel in shock en ik had ergens gehoopt dat het nog goed zou komen, maar dat is helaas niet gebeurd. Hij heeft echt deze keuze gemaakt. Wat mij betreft waren we nog doorgegaan samen als stel. (..) Hij was echt de ware voor mij. Zo voelde ik dat, maar hij had dat niet bij mij. Dat extra gevoel dat hij zocht in een relatie miste hij bij mij.”

Het stel had zelfs al een huis samen gekocht: ,,We zijn hier gaan wonen met het idee dat we een familie zouden stichten. Als het aan mij lag, was ik over een jaar al zwanger geweest. Daar hebben we het heel vaak over gehad. Dat was ook ons plan, maar dingen veranderen.”