Myrthe Schoot: topvolleybalster, haar achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse volleybalster Myrthe Schoot werd op 29 augustus 1988 geboren in Winterswijk. Schoot werd met de Nederlandse volleybalselectie driemaal Europees kampioen en werd vierde op de Olympische Spelen 2016.

Carrière

Schoot begon met volleyballen tot ze twaalf jaar oud was. Ze maakte al deel uit van de nationale selectie sinds 2004 en mocht zich bij het nationale volleybalteam voegen in 2009. Na een aantal keer landskampioen te zijn geworden vond Schoot het tijd voor een nieuwe uitdaging. Toen ze 22 jaar was vertrok ze naar Duitsland om op een hoger niveau te kunnen spelen. Schoot werd met het nationale team in 2009 en 2015 Europees kampioen. Ze behoorde in 2016 tot de selectie voor het Nederlandse vrouwenteam dat naar de Olympische Spelen zou gaan. Het Nederlands team eindigde op de vierde plaats. Een jaar later won Nederland opnieuw het Europees kampioenschap. In 2018 werd Schoot met het nationale team vierde tijdens het wereldkampioenschap.

Schoot woont en traint nog steeds in Duitsland. Ze speelt bij de Rota Raben in Vilsbiburg, wat tevens haar woonplaats is. Van eind september tot begin mei speelt ze in Duitsland bij haar eigen club. De rest van het jaar traint ze bij het Nederlandse team. Schoot speelt met haar club ook de Bundesliga.

Privéleven

Myrthe Schoot heeft een vriend genaamd Robert, die ze vanwege haar volleybalcarrière in Duitsland slechts vier maanden per jaar ziet. ,,Gelukkig begrijpt Robert wat ik doe en dat ik alles uit mijn carrière wil halen. Dat is fijn. Want voor niet-topsporters is het soms lastig te accepteren dat je er niet altijd bent’’, vertelde ze in een interview met De Gelderlander. Ze studeert naast haar topsportbestaan sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy.