Harrie Lavreysen: baanwielerwereldkampioen, zijn achtergrond en privéleven

by

Op 14 maart 1997 werd de Nederlandse baanwielrenner Harrie Lavreysen geboren. Lavreysen werd zes keer wereldkampioen en won drie keer een Europees kampioenschap.

Jeugd

Lavreysen begon zijn fietscarrière met BMX. Hij won drie keer het Nederlands kampioenschap en tevens drie keer het Europees kampioenschap. Na een aantal schouderblessures werd hem afgeraden zijn carrière in de BMX-Sport voort te zetten. Zo begon Lavreysen aan zijn baanwielrencarrière. In 2016 debuteerde Lavreysen tijdens het Europees kampioenschap baalwielrennen, waarbij hij startte op de teamsprint en de sprint. Hij eindigde op de negende plaats in de teamsprint en als negentiende in de sprint. Het WK 2017 in Hongkong volgde, waarin Lavreysen zich met de teamsprint wist te plaatsen voor de finale. Deze tweede plaats hield het team vast. Later dat jaar nam Lavreysen deel aan de EK baanwielrennen. De teamsprint leverde hem een bronzen medaille op. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Polen verbrak Lavreysen op de teamsprint het Nederlandse record en won daarmee tevens de gouden medaille.

Groot succes

Tijdens het WK in 2018 won de Nederlandse ploeg de teamsprint. Lavreysen maakte deel uit van deze ploeg. Ook de teamsprint op het EK dat jaar wisten ze te winnen. Met deze successen werden Lavreysen en zijn ploeggenoten uitgeroepen tot Sportploeg van het jaar. De Nederlandse ploeg verdedigde succesvol hun wereldtitel op de teamsprint in 2019. In maart 2019 werd Lavreysen wereldkampioen sprint en behaalde daarmee zijn grootste individuele succes tot dan toe. Hiermee was hij tevens de eerste Nederlander sinds 2007 die wereldkampioen sprint werd. In 2020 wonnen de teamsprinters wederom het WK. Dat WK werd Lavreysen eerste op de keirin en won hij het WK Sprint. Lavreysen won zes wereldtitels en was daarmee de beste Nederlandse baanwielrenner op WK’s.

Privéleven

Lavreysen studeert bedrijfskunde aan de Open Universiteit. Hij heeft een relatie met de Brabantse Noor Luijten. Het stel woont samen in Apeldoorn.