Jeffrey Hoogland: baansprinter, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse baanwielrenner Jeffrey Hoogland werd op 16 maart 1993 geboren in Nijverdal. De sprint is Hooglands specialiteit. Hoogland maakte onderdeel uit van TeamNL tijdens de Olympische Zomerspelen in 2016.

Jeugd

Hoogland begon bij de BMX-sport en had hier talent voor. Na een aantal valpartijen en het missen van motivatie besloot hij, na uitnodiging van bondscoach René Wolff, het baanwielrennen te proberen. Naast het feit dat de sport hem beviel, was hij ook zeer talentvol in het baanwielrennen. In 2013 won Hoogland tijdens het Nederlands kampioenschap zilver op de 1 km en de sprint en brons op de keirin. Op het Europees kampioenschap van 2013 behaalde hij de derde plek op de teamsprint. Tijdens het EK van 2014 wist Hoogland goud te winnen op de teamsprint en won zilver op de sprint.

Doorbraak

In 2015 brak Hoogland echt door. Tijdens het EK sleepte hij drie gouden medailles in de wacht. Hij won op de 1km, op de sprint en op de teamsprint. Ditzelfde jaar nam Hoogland deel aan de wereldkampioenschappen en werd daar vierde op de sprint. Tijdens het WK 2016 werd hij negende op de sprint en won een zilveren medaille op de teamsprint. Tijdens de Olympische Zomerspelen in 2016 werd Hoogland elfde op de sprint en zesde op de teamsprint. Tijdens het wereldkampioenschap in het jaar erna won Hoogland wederom zilver op de team sprint. Van het EK nam Hoogland drie medailles mee naar huis; goud op de 1km, zilveren op de sprint en brons op de teamsprint.

In 2018 werd Hoogland wereldkampioen op de 1km en op de teamsprint. Het team werd verkozen tot Sportploeg van het jaar. Het team verdedigde succesvol hun wereldtitel tijdens het WK 2019. Op de individuele sprint won Hoogland zilver. Tijdens de Europese Spelen won Hoogland goud op de sprint en op de teamsprint. Het WK in 2020 sloot hij af met zilver op de sprint en goud op de teamsprint.

Privéleven

Hoogland heeft het BMX nooit helemaal achter zich gelaten. Hij heeft zelfs een Overijssels kampioenschap gewonnen, naast zijn baanwielrencarrière. Hoogland heeft een relatie met baanwielrenster Shanne Braspennincx. Het stel woont samen in Apeldoorn.