Mathieu van der Poel | Veldrijdlegende, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel werd op 19 januari 1995 geboren in Kapellen, België. In 2015 was hij de jongste wereldkampioen veldrijden ooit. Van der Poel rijdt momenteel voor de ploeg Alpecin-Fenix.

Jeugd

Van der Poel was er al vroeg bij. Toen hij vijf was reed hij in de West-Brabantse veldritcompetitie verschillende wedstrijden. Eigenlijk mocht hij nog niet mee doen, omdat de deelname was toegestaan vanaf zes jaar, maar dat hield hem niet tegen. Voor voetbal had Van der Poel ook talent, hij werd uitgenodigd om een stage te doen bij Willem II. Uiteindelijk koos Van der Poel toch voor wielersport.

Veldrijden

In zijn eerste seizoen 2009/2010 won hij al verschillende veldritten. Het seizoen erop boekte hij een bijzonder succes; hij nam deel aan 29 veldritten en won ze allemaal. Het seizoen 2011/2012 reed Van der Poel voor het eerst mee bij de junioren. Hij won het Nederlands-, Europees en wereldkampioenschap en de eindzeges van Bpost Bank Troffee, de Suprestige en de wereldbeker. Hij verdedigde het seizoen daarna succesvol zijn kampioenstitels en won alle 30 wedstrijden waaraan hij deelnam. Zijn eerste wedstrijd in Ronse bij de beloften wist Van der Poel ook te winnen. In januari 2014 sloot hij zich aan bij BKCP-Powerplus.

In het seizoen 2014/2015 werd Van der Poel de jongste wereldkampioen ooit bij de profs en werd hij verkozen tot Koning Winter. Het seizoen daarop begon moeizaam door een knieblessure die hij opliep door een val. Hij werd dit seizoen wel voor de tweede keer Nederlands kampioen. Hij werd dit seizoen wederom verkozen tot Winter Koning met totaal 22 zeges. In het seizoen 2017/2018 werd Van der Poel Europees- en Nederlands kampioen en won brons tijdens het wereldkampioenschap. In 2018/2019 en 2019/2020 werd hij Nederlands, Europees en wereldkampioen. Het seizoen erna mocht Van der Poel zich wederom wereldkampioen noemen.

Wegwielrennen

In 2011 werd Van der Poel Nederlands kampioen tijdrijden bij de nieuwelingen. Het jaar daarna werd hij geselecteerd voor deelname aan het wereldkampioenschap. In 2013 werd Van der Poel opnieuw Nederlands kampioen en voor het eerst wereldkampioen. In 2014 begon hij bij de elite en in 2017 volgde zijn doorbraak met het winnen van de tweede etappe tijdens de Ronde van België. In 2018 kroonde Van der Poel zich Nederlands kampioen en won hij zilver op het EK in Glasgow. In 2019 werd Van der Poel verkozen tot Nederlands sportman van het jaar en kreeg hij de Gerit Schulte Trofee. De renner zegevierde in 2019 in de Amstel Gold Race. In 2020 werd hij opnieuw Nederlands kampioen en kreeg wederom de Gerrit Schulte Trofee. In dat jaar won hij de Ronde van Vlaanderen.

Mountainbiken

In 2016 wist Van der Poel zich te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen. Op het wereldkampioenschap marathon eindigde hij op plaats vier en op plaats achttien in de wereldbekereindstand. In 2018 werd Van der Poel Nederlands kampioen en werd hij derde op het WK. Het jaar erna werd hij Europees kampioen.

Privéleven

Van der Poel heeft een relatie met Roxanne Bertels. De blondine heeft een eigen fanschare van enkele tienduizenden volgers op Instagram en werkt in het dagelijks leven op de marketingafdeling van Porsch België. Hun relatie dateert naar verluidt van begin 2019. ,,Via haar werk heb ik haar leren kennen”, vertelde Van der Poel aan HLN. ,,Ik ben eens met Porsche in Finland op ijs gaan rijden. Roxanne was mee, en zo hebben we elkaar ontmoet. Daarna zijn ze met een hele delegatie naar de cross in Hulst komen kijken, waarna we iets hebben gedronken in Antwerpen. Ondertussen zijn Roxanne en ik een paar maanden samen.” Het koppel woont samen in het Belgische ’s-Gravenwezel. ,,Ik weet niet of ik zo’n goeie partner ben om mee samen te leven. Ik probeer zo weinig mogelijk te doen in het huishouden, maar ik moet nu wel mijn eigen kleren wassen en pa is er ook niet meer om mijn fiets te poetsen.”