Wilco Kelderman: zijn grootste successen, zijn afkomst en zijn privéleven

by

De Nederlandse wielrenner Wilco Kelderman werd op 25 maart 1991 geboren in Amersfoort. Sinds 2021 rijdt Kelderman voor de ploeg BORA-hansgrohe.

Begin carrière

Van 2010 tot 2011 reed Kelderman voor Rabobank CT. In 2011 werd hij Nederlands kampioen tijdrijden. In 2013 stapte Kelderman over naar Belkin-Pro Cycling Team. Zijn eerste grote ronde was de Ronde van Italië. Hij behaalde de zeventiende plaats. Iets later wist Kelderman de Ronde van Denemarken te winnen, wat tot dan toe zijn grootste overwinning was. Hij zette zichzelf pas echt op de kaart in 2014 bij de Giro d’Italia.

Doorbraak

In 2014 brak Kelderman echt door met zijn zevende plek tijdens de Giro d’Italia. Kelderman bleef zijn succes vergroten en werd vierde tijdens Critérium du Dauphiné. Hij nam dat jaar ook deel aan de Vuelta, waar hij op de veertiende plaats eindigde. Het jaar erna sloot Kelderman zich aan bij de ploeg van LottoNL-Jumbo. Hij nam in 2015 voor het eerst deel aan de Tour de France. Hij wist hier echter geen succes te boeken door zijn rugblessure en wat pech tijdens de race. Hij wist zich te herpakken en werd derde in het algemeen klassement tijdens de Eneco Tour.

In 2017 ging Kelderman rijden voor de ploeg Giant-Sunweb. Tijdens de Ronde van Italië kwam hij ten val door een motor die voor een deel op de weg stond. Hij brak daarbij zijn vinger. Tijdens de Ronde van Spanje reed Kelderman een hele tijd op een podiumplaats, maar zakte op het laatste terug, waardoor hij buiten de top drie viel. Ook het jaar erna wist Kelderman geen podiumplaats te bemachtigen tijdens de Ronde van Spanje, door pech met materiaal kwam hij uit op een tiende plaats.

Tijdens de Ronde van Catalonië in 2020 maakte Kelderman een harde val, waardoor hij vervolgens de Giro d’Italia niet kon rijden. Het jaar erna werd bekend dat Kelderman het team van Sunweb zou verlaten. In de Giro d’Italia 2020 werd Kelderman derde in het eindklassement. Hij sloot zich per 2021 aan bij de ploeg BORA-hansgrohe.

Privé

Kelderman is getrouwd met Rebecca Talen, voormalig wielrenster.