Kiran Badloe: wereldklasse windsurfer, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse windsurfer Kiran Badloe werd op 13 september 1994 geboren in Den Haag. Badloe werd in 2019 en 2020 wereldkampioen windsurfen. Hij kom uit voor Nederland in de RSX-klasse.

Jeugd

Badloe was aan actief kind en spendeerde veel tijd buiten opzoek naar avontuur. Toen hij met zijn gezin in Almere woonde ging hij op voetbal. Toen Badloe zeven jaar oud was verhuisde het gezin naar Bonaire. Na twee jaar kreeg hij een surfles voor zijn verjaardag en ontdekte hij het windsurfen. Hij was meteen verkocht aan de sport. Alleen in de ochtend hoefde hij naar school en spendeerde zijn vrije middag op het water.

In 2004 verhuisde het gezin terug naar Nederland en ging Badloe windsurfen bij Almere Centraal. Het duurde enige tijd voor hij gewend was aan het windsurfen in de kou. Met zijn ouders reisde hij het hele land door voor het windsurfen. Uiteindelijk mocht hij voor Gaastra en Tabou varen en werd hij steeds beter. Hij nam deel aan de jeugd Olympische Spelen en mocht hij naar de ISAF.

Successen

Na de havo te hebben afgerond ging Badloe trainen met Dorian van Rijsselberghe, Olympisch Kampioen windsurfen. Al snel steeg hij naar de wereldtop van het windsurfen. Tijdens de World Cup in Palma in 2011 werd hij derde. Begin 2016 werd hij derde op het wereldkampioenschap in Israel. Twee jaar later, in de zomer van 2018, pakt hij de zilveren medaille tijdens het wereldkampioenschap in Denemarken. In 2019 is het zover en mag Badloe zich de beste windsurfer van de wereld noemen. Ook wint hij dat jaar het Europees kampioenschap. In 2020 verdedigt Badloe met succes zijn wereld titel en wint hiermee een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio.

Privéleven

Kiran Badloe heeft momenteel een relatie met Nicky de Jong. Zijn vriendin reist geregeld met hem mee, zo vertelde ze al eens aan Omroep Flevoland: ,,Hij zit onwijs in zijn eigen wereldje en eigen focus. Soms is dat moeilijk.” 

Naast windsurfen doet Badloe ook graag andere sporten. Zo mag hij graag mountainbiken, paddle boarden, kite surfen en golfsurfen.