Ferry Weertman: zwemkampioen, zijn achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse zwemmer Ferry Weertman werd op 27 juni 1992 geboren in Naarden. In 2016 werd hij olympisch kampioen op de 10 kilometer open water zwemmen. Weertman werd twee keer verkozen tot Open Water Zwemmer van het Jaar door de FINA.

Jeugd

Weertman begon zijn zwemcarrière bij De Otters-Het Gooi in Bussum. Hierna stapte hij over naar DWK ging van hieruit over naar het regionale team en toen het nationale team. In 2011 boekte Weertman zijn eerste grote internationale succes. Het werd tijdens het Europees jeugdkampioenschap open water zwemmen derde. Vanaf 2013 ging hij meetrainen met het nationale team. Datzelfde jaar kreeg hij de A-status van NOC/NSF en werd hij zesde op het wereldkampioenschap. Ook Vestigde hij een nieuw Nederlands record op de 400 meter vrije slag op de kortebaan.

Successen

In 2014 werd Weertman Europees kampioen op de 10 kilometer open water zwemmen in Berlijn. Enkele dagen later won hij met TeamNL de titel op de landenwedstrijd over de 5 kilometer. Dat jaar werd Weertman door Swimsam verkozen tot open water zwemmer van het jaar. Het wereldkampioenschap 2015 in Kazan leverde Weertman twee zilveren medailles op; een op de 10 kilometer en een bij het team event. In 2016 verdedigde Weertman succesvol zijn Europese titel en werd door de FINS verkozen tot Open Water Zwemmer van het Jaar. Ook werd hij dat jaar olympisch kampioen op de 10 kilometer open water zwemmen in Rio de Janeiro. Voor zijn prestatie werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Naussau.

In 2018 schreef Weertman opnieuw de Europese titel op de 10 kilometer op zijn naam. Enkele dagen later won hij goud op de 4×1250 meter estafette voor landenteams. Ook dit jaar werd hij de FINA verkozen tot Open Water Zwemmer van het Jaar. Tijdens de wereldkampioenschap open water 2019 in Zuid-Korea weet Weertman zich te plaatsen voor de Olympisch Spelen in Tokio.

Privé

Ferry Weertman heeft sinds 2015 een relatie met Ranomi Kromowidjojo, drievoudig olympische kampioene zwemmen. Daarvoor was Kromowidjojo onder meer samen met een andere Olympisch kampioen, te weten Pieter van den Hoogenband.

Eind 2019 vroeg Weertman zijn vriendin ten huwelijk.