Kira Toussaint: topzwemster, haar achtergrond en privéleven

by

De Nederlandse zwemster Kira Marije Toussaint werd op 22 mei 1994 geboren in Amstelveen. Ze werd in 2017 Europees kampioen kortebaan op de 4×50 meter vrije slag en de 4×50 meter wisselslag gemengd. Op de 50 meter rugslag zwom Toussaint in november 2020 een wereldrecord.

Junioren

Het eerste nationale succes van Toussaint was haar bronzen medaille op de 100 meter rugslag tijdens de Open Nederlands kampioenschappen kortebaan in 2009. Een jaar later nam ze deel aan het Europees juniorenkampioenschap in Helsinki. Ze behaalde een vierde plaats op de 50 meter vlinderslag en een negende plaats op de 50 meter rugslag. Het Europees kampioenschap kortebaan 2011 in Szczecin was Toussaints eerste internationale wedstrijd bij de senioren. Op de 50, 100 en 200 meter rugslag en de 50 meter vlinderslag bereikte ze de halve finales. Tijdens de finale zwom ze vlinderslag in de 4×50 meter wisselslagestafette. Met de ploeg kwam ze terecht op plaats acht.

Prestaties

Tijdens het Europees kampioenschap 2012 in Debrecen wist Toussaint wederom de halve finales te bereiken op de 50 en 100 meter rugslag. In 2012 werd Toussaint voor het eerst Nederlands kampioen; ze won goud op de 200 meter rugslag tijdens het Nederlands kampioenschap zwemmen in Amsterdam. Dit zelfde jaar verliet ze Nationaal Zweminstituut Amsterdam en stapte ze over naar Nationaal Zweminstituut Eindhoven. Tijdens de halve finale van het Europees kampioenschap in 2012 verbrak Toussaint het Nederlands record op de 100 meter rugslag. Op deze afstand behaalde ze uiteindelijk de vierde plaats. Op de 50 meter rugslag eindigde ze als achtste.

Toussaint behaalde in april 2016 haar limiet voor de Olympische Spelen op de 100 meter rugslag. Het Europees kampioenschap van dit jaar moest ze aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure. Tijdens haar eerste Olympische Spelen wist ze een achttiende plaats te bereiken. later nam ze deel aan het wereldkampioenschap kortebaan in Windsor, Canada. Ze werd negende op de 50 meter rugslag, twaalfde op de 100 meter rugslag en achttiende op de 200 meter rugslag.

Record

Het wereldkampioenschap in 2017 was iets minder succesvol voor Toussaint, ze werd zeventiende op de 50 meter rugslag en zestiende op de 100 meter rugslag. Het Europees kampioenschap dat jaar was echter wel een groot succes. op de 100 meter rugslag won ze de zilveren medaille en verbeterde tevens het Nederlands record op deze afstand. Met haar team werd ze Europees kampioen op de 4×50 meter wisselslag gemengd en op de 4×50 meter vrije slag. Het Nederlands record op de 100 meter rugslag staat op naam van Toussaint, ze was de eerste Nederlandse vrouw die deze afstand onder de minuut aflegde.

Privéleven

De moeder van Toussaint is de voormalig Olympisch kampioene zwemmen Jolanda de Rover. Kira Toussaint heeft een relatie met waterpolo’er Jesse Koopman. Het koppel is sinds 2017 samen.